Het ontstaan van ebooks

Door de modernisering is het lezen van een hardcopy boek achteruit gegaan. De ebooks zijn de laatste jaren juist in populariteit gestegen. Een ebook is een digitaal boek dat beschikbaar is in verschillende bestandsformaten. Een e-reader is speciaal ontwikkeld voor het lezen van elektronische boeken. Maar een ebook kan ook gelezen worden op een computer, tablet of smartphone. 

Hoe zijn ebooks ontstaan?

Het ebook is in 1971 voor het eerst op de markt verschenen. Michael Hart staat bekend als de uitvinder van het elektronische boek. Michael Hart heeft ook Project Gutenberg opgericht, een digitale bibliotheek met elektronische boeken. Na de introducering kwam de markt tot stilstand. Veel mensen gaven namelijk de voorkeur aan papieren boeken. In 2007, toen Sony een reader op basis van elektronisch papier introduceerde, werden elektronische boeken populairder. Eind 2007 introduceerde Amazon een eigen reader genaamd Kindle. Tegenwoordig zijn ebooks en e-readers populair, omdat elektronische boeken verschillende voordelen hebben. 

De voordelen van elektronische boeken

Het eerste voordeel is dat een elektronisch boek een stuk lichter in gewicht is dan een papieren boek. Een ebook leest u op een e-reader of bijvoorbeeld een tablet. Ze zijn onder andere ideaal voor de zomervakantie. U kunt een haast onbeperkt aantal boeken meenemen in de e-reader, zonder dat de koffer te zwaar wordt. Andere voordelen van ebooks zijn: het zelf instellen van de achtergrondkleur, het lettertype en de lettergrootte. Elektronische boeken zijn daarnaast over het algemeen goedkoper dan een papieren boek. 

Ebooks in Nederland

In de Verenigde Staten waren elektronische boeken in 2007 al in opkomst. In Nederland heeft de opkomst van ebooks langer geduurd. De Nederlandse markt voor elektronische boeken groeide in het begin langzaam. In 2011 kwam 1,3% van de totale boekverkopen uit ebooks. In 2013 bedroeg dit percentage 4,1%. De vraag naar ebooks blijft sindsdien groeien. Dit komt onder andere door de modernisering. Het lezen van een hardcopy boek is achteruit gegaan, maar het lezen van een ebook is de laatste jaren in populariteit gestegen. De vraag naar ebooks blijft groeien.